Türk mutfak kültürünün sürdürülebilirliğini sağlama ve mahallî eserleri muhafaza altına alma hedefiyle hayata geçirdiği “Yerelin İzinde” projesinin altıncı durağında Metro Türkiye, verimli topraklarıyla yüzyıllardır bakliyat ve tahıl yetiştirme merkezi olan Mardin’in Kızıltepe bölgesindeydi. Rengini bölgenin güneşinden ve lezzetini Mardin’in kadim topraklarından alan Coğrafik İşaret tescilli Kızıltepe Kırmızı Mercimeği’nin kıssası, ilhamla dolu bir lezzet keşfi ile yerinde yaşandı. Şef Murat Deniz Temel iş birliğinde devam eden “Yerelin İzinde” projesiyle Metro Türkiye, coğrafik işaretli eserlerin bilinirliğini ve mutfaklarda kullanımını artırmayı hedeflerken yerli üreticiyi de destekliyor. Metro Türkiye, bu yılki kırmızı mercimek alımının 1.500 tonunu Kızıltepe bölgesinden alacağını açıkladı.
Yerelin İzinde projesi ile mahallî ve Coğrafik İşaret tescilli eserlerin şefler tarafından sahiplenilmesi ve menülerde daha fazla yer almasını sağlamayı amaçladıklarını belirten Metro Türkiye Satın Almadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç, “Şef Murat Deniz Temel ile projemizin altıncı durağı olarak Mardin’i seçtik. 2022 yılında Coğrafik İşaret tescili alarak hak ettiği kıymete kavuşan Kızıltepe Kırmızı Mercimeği’ni topraktan birlikte aldık ve sofralara taşıdık. Metro Türkiye olarak lokal ve Coğrafik İşaret tescilli eserleri koruyup geleceğe aktarma misyonumuzla, Kızıltepe Kırmızı Mercimeği’ne üretim basamağından itibaren sahip çıkıyor, çiftçilerimizi bu mevzuda destekleyerek ve yönlendirerek, üretimin devamlılığına katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Yerelin İzinde projemizle birlikte bu yıl Metro Chef markası altında sunduğumuz ve yıllık 1.500 ton alım yaptığımız kırmızı mercimeği ise Kızıltepe bölgesinden tedarik edeceğiz. Projenin ana emellerinden biri olan mahallî kıymetlerimizin restoranlarda ve şef menülerinde daha fazla yer almasıyla birlikte bölgeden gerçekleştireceğimiz alımı 3-4 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye’deki kırmızı mercimek üretiminin %6’sını karşılayan Mardin’deki üretim kapasitesinin de sağladığımız teşviklerle daha çok artacağına inanıyoruz.” diye konuştu.
Kızıltepe Kırmızı Mercimeği’ni birbirinden farklı kullanımıyla beğeniye sunan Şef Murat Deniz Temel ise görüşlerini şöyle belirtti:
Kızıltepe Kırmızı Mercimeği’nin tarladan sofraya tüm kıssasına şahit olunan seyahatte Mardin’in farklı kültürlerden beslenen mutfağı, bölge toprağının yapısı ve ehemmiyeti, Kızıltepe Kırmızı Mercimeği’nin tarihi, üretimi, yararları ve kullanım alanları anlatıldı. Seyahate mercimek tarlasında hasat yaparak başlayan iştirakçiler, Mardin’in en eski yerleşim yerlerinden Artuklu bölgesinin sokaklarında yörenin lokal sokak lezzetlerini deneyimleme ve tarihi yerlerini ziyaret etme fırsatı da yakaladı.
Akşam yemeğinde ise iştirakçiler, Şef Murat Deniz Temel’in Kızıltepe Kırmızı Mercimeği’ni odağına aldığı ve Mardin’in eşsiz mutfağından örneklerle yorumladığı menüyü deneyimledi. Eşsiz Mezopotamya görünümünün eşlik ettiği yemekte, Kızıltepe Kırmızı Mercimeği dondurması, Mardin’e has bir lezzet olan Kiliçe ekmeği, kıtlık mutfağından doğan Kenger, Süryani mutfağından Dobo ve Arap mutfağından Keme Kebabı menüde dikkat çeken lezzetler ortasında yerini aldı.