Sebzeler, bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirim sistemini düzenler, cilt sıhhatini düzgünleştirir ve bedene güç sağlar. Dünya Sıhhat Örgütü, beslenme üzerine yaptığı çalışmalarında; sağlıklı bir bedene sahip olmak ve hastalıklara karşı direnç kazanmak için bir kişinin gün içerisinde en az 5 kere zerzevat ve meyve tüketmesini öneriyor. Pekala, zerzevatın yararları neler? Dünyanın en yararlı zerzevatı hangisi? İşte tüm ayrıntılar…
Dünyanın en yararlı zerzevatı muhakkak oldu
Amerika Birleşik Devletleri’nin William Paterson Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma dünyanın en sağlıklı sebzelerinin hangileri olduğunu ortaya çıkardı. Lif, potasyum, protein, kalsiyum, B12, A ve D vitaminleri bakımından sebzeler, meyvelere açık orta fark attı. 41 zerzevat ve meyvenin besin kıymetleri bakımından sıralandırıldığı listenin tepesinde bol lif kaynağı olan ve içerisinde kalsiyumun, protein, A, B12 ve D vitaminlerinin yer aldığı bir zerzevat var ki insan sıhhati üzerinde süper yararlar sağlıyor.
Tere 100 üzerinden 100 alarak dünyanın en yararlı zerzevatı seçildi.
Tereyi, Çin marulu, pazı, pancar yaprağı, ıspanak ve hindiba takip etti.
Düzenli tere tüketimi sıhhatin olumlu istikamette gelişmesine katkı sağlamaktadır.
Terenin yararları şu formda sıralanabilmektedir;
·Hafızanın güçlendirilmesine katkı sağlamamaktadır.
·İnsan zihninin canlandırılmasına imkan tanır.
·Demir açısından epeyce varlıklı olduğundan kanın temizlenmesinde tesirlidir.
·Soğuk algınlığına ya da öksürüğe karşı kullanılabilmektedir.
·Balgam söktürücü özelliği bulunmaktadır.
·Tohumu içerdiği demir ve protein ile anne sütünü arttırmaktadır.
·Sigaranın vermiş olduğu ziyanların azaltılmasında tesirlidir.
·Yapraklarından yapılacak olan lapa cildin güzelleşmesine katkı sağlamaktadır.
·Tere suyu saç köklerini besleyici bir özelliğe sahiptir. Saç dökülmesini azaltır.
·Metabolizmayı hızlandırır ve zayıflamada aktif bir tol oynar.
Sağlığa en yararlı sebzeler ortasında yer alan tere, içeriğindeki mineraller sayesinde bayanlarda adet döngüsünü düzenliyor. Bol ölçüde içerdiği demir ve protein sayesinde emziren annelerin sütünün artırıyor. Tekrar doğumun akabinde terenin bol tüketilmesi birçok uzman tarafından annelere önerilir.
Kanı ve bağırsakları temizler
Tere tüketimi bedendeki kirli bayanı temizlenmesine yardımcı oluyor.
Sindirim sisteminin çalışması üzerinde de tesirli olan tere, kabızlık sorunu yaşayanlar için adeta bir müshil ilacı misyonu görüyor.
Dizanteri tedavisinde kullanılır
Terenin tohumları ve balın karıştırılmasıyla hazırlanan kür ise dizanteri hastalığının tedavisinde hayli tesirlidir.
Terenin tohumları tüketilmeden önce suda kaynatılarak inceltilmelidir. Bağırsakları hareketlendiren tere, bağırsakları temizleyerek bağırsak sıhhatine çok önemli katkı sağlamaktadır. Bağırsakların hareketli olması ise
çok daha rahat kilo verilmesini sağlamaktadır.
Tere, en tesirli idrar sökücü doğal eserlerden biri. Böbrekleri temizleyen ve böbrek taşı oluşumunu engelleyen tere, bağırsakardaki parazitleri de süratli bir biçimde dönüştürüyor.
Kanserli hücreler için savaşçı
Terenin tohumları, kanser hastalığının baş sebebi özgür radikallerle tesirli bir halde savaşan antioksidanları içeriğinde barındırmaktadır. Bu antioksidanlar tıpkı vakitte dokularda
kanserli hücrelerin neden olduğu ziyanlı tesirleri yok ederek kanserli hücrelerin yıkıcı tesirlerini azaltmaktadır.
Terenin akciğere yararları çok fazladır. Bu sebeple
akciğer rahatsızlığı çekenlerin tere tüketmesi tavsiye edilir.
Tere karaciğerin işlevlerini artırarak toksinleri atmasına yardımcı olur.
Öksürük, bronşit ve astımın tedavisini destekler
Tere tüketimi öksürük, bronşit ve astım üzere sıhhat sorunlarının tedavisinde de kullanılabilir.
Tere ayrıyeten nefes darlığına da uygun gelir. Şiddetli öksürüğün hafiflemesine yardımcı olur.